Logo společnosti MyVolt

Fotovoltaika s vyšším výkonem? Provozovatel distribuční soustavy ji nemusí povolit.

Fotovoltaické panely na střeše

V současné době jsme svědky nebývalého zájmu o nejen rezidenční fotovoltaické elektrárny (FVE). Zatímco v roce 2021 se do distribuční soustavy připojily FVE o instalovaném výkonu cca 62 MWp, v roce 2022 jich bylo už více než 240 MWp. Tento zájem nadále podporují zejména vysoké ceny energií s nejistým vývojem v budoucnosti, zajímavé státní dotace, ale i novela energetického zákona z kraje tohoto roku. Spolu s vyšším celkovým instalovaným výkonem roste i počet zájemců o FVE, kterým distribuční společnost zamítne jejich žádost o připojení FVE k distribuční soustavě. Přitom ještě do přibližně poloviny roku 2022 byl takový scénář téměř neznámý. Růst počtu FVE totiž odhaluje limity distribučních sítí.

Pokud, jako nový zájemce o FVE s nemovitostí již připojenou k distribuční soustavě (již odebíráte elektřinu; tedy ne např. volně stojící nepřipojené chaty atd.), musíte ještě předtím, než se pustíte do instalace, podat žádost o připojení FVE do distribuční soustavy – buď jako mikrozdroj nebo výrobnu. Teprve poté, co distribuční společnost udělí svůj souhlas, můžete pokračovat s instalací nové fotovoltaiky. Tedy přesněji řešeno instalovat můžete i dříve, ale nemůžete ji připojit do distribuční soustavy, což výrazně limituje její využití a celkový přínos (např. jen na izolovaný ohřev vody). Pokud připojíte FVE bez souhlasu tak to může, a pravděpodobně i bude, znamenat následující:

  • Za přetoky do soustavy, kromě nárazových technologických přetoku do 115 W, vám distributor může udělit tučnou pokutu (i opakovaně), pokud to zjistí. A dělají to. Nepomůže vám ani omezení přetok na střídači FVE. Ten totiž není 100% a zejména pokud dojde k náhlému snížení spotřeby (např. přestanete vařit, svářet atd.), tak s přetoky musíte počítat.
  • Za přetok zaplatíte stejně jako za odebranou energii. Tedy pokud máte běžný elektroměr, který nepozná jakým směrem elektřina teče.
  • Nemůžete přetoky prodávat a tím si alespoň částečně pokrýt náklady na energie v zimních měsících.

Souhlas distributora již není samozřejmostí

Jak vyplývá ze zkušeností dodavatelů FVE, bývalo donedávna vyřízení smlouvy o připojení víceméně formalitou. Prakticky se nestávalo, že by ze strany distribuční společnosti přišla zamítavá odpověď.

Vlna velkého zájmu o fotovoltaiku, který rozdmýchala pandemie a po ní následující události, jako byl krach některých poskytovatelů energií, navazující skokový růst cen a nejnověji válka na Ukrajině, však situaci změnily. Nových domácích elektráren je najednou tolik, že kapacita distribučních sítí v některých oblastech republiky přestává stačit. Aktuálně, pokud bereme do úvahy původní limit 10 kWp instalovaného výponu, se bavíme o přibližně 2-3% zamítnutých žádostí o připojení. Pokud začnou lidé poptávat výkonější FVE u nové hranice 50 kWp, tak bude situace bez pochyb horší.

Čtyři možné odpovědi distributora

V odpovědi na podanou žádost o připojení nové FVE do distribuční sítě se zájemce může dočkat několika základních variant. Asi nejchtěnější variantou je, že distribuční společnost vaši žádost schválí a má vyhráno.

Další, druhou možností je, že distributor FVE schválí podmíněně. Tedy s tím, že distributor nejprve musí posílit v dané lokalitě síť, takže budete muset zkrátka čekat. To může znamenat prodlevu třeba i 18–24 měsíců. Toto časové oddálení má ale pro zájemce značné riziko. Například technologie, kterou při podání žádosti uvažujete nebude po takové době již dostupná.

Třetí možností je (což může být i řešením předchozího případu), že distributor schválí FVE s menším výkonem, než jste plánovali.

V takovém případě zvažte, o kolik lze oproti původnímu návrhu FVE s výkonem ustoupit, aby se vám FVE stále vyplatila. Díky aktuální dotacím se většinou vyplatí i nižší instalace

Varianta, kterou nikdo nechce: Zamítnutí

Poslední možnou odpovědí distribuční společnosti je zamítnutí. Zájemce má v takovém případě dvě možnosti. Buď na FVE rezignovat zcela, anebo si nechat nainstalovat tzv. bezpřetokový systém, kdy veškerou vyrobenou elektřinu využívá k napájení spotřebičů nebo ohřevu vody, případně ukládá do baterií. Výjimkou jsou již výše zmíněné technologické přetoky. Problémem je, že aktuálně nastavený mantinel technologických přetoků je až příliš přísný a pro některé střídače je dosažení takto nízkých hodnot obtížné.

Vyplatí FVE s vyšším výkonem?

Navýšení limitu výkonu fotovoltaických systémů až na 50 kWp může být zajímavé i pokud již FVE instalovanou máte. V případě, že vaše stávající zařízení nemá dostatečný výkon (pokud máte roční spotřebou nad cca 13 MWh), můžete uvažovat o jeho rozšíření. I v tomto případě ale musíte zažádat distribuční společnost, pokud chcete posílat přetoky do distribuční soustavy. I v situaci, kdy nemusíte ani měnit střídač a stačí přidat nové panely.

Tak či tak počítejte raději směrem do budoucna s možným zvýšením energetické náročnosti domácnosti. Například si pořídíte nově elektromobil. Už nyní registrujme zvýšený zájem právě o elektrárny s tzv. wallboxem, tedy nabíjecí stanicí pro elektromobily. Přitom musíte počítat, že dnešní elektromobily „sežerou“ přibližně 15-25 kW na 100 km + počítejte ztráty během nabíjení – cca 5-10%.

Jak probíhá rozšíření v praxi

Průběh rozšíření stávajícího systému FVE je stejně individuální, jako je individuální návrh každého systému pro každou domácnost. Výhodu máte, pokud jste už s rozšířením nad 10 kWp počítali v původním návrhu FVE.

Pokud ne, tak záleží, co od navýšení očekáváte. Někdy stačí jen doplnit panely, pokud máte dostatek správně orientované plochy na střeše. Např. zmiňovaných max. 50kWp se na většinu střech nevejde, protože plocha potřebná na takovýto výkon se pohybuje kolem 250m2 a to už je pořádná střecha. V jiných případech může být potřeba přidat nebo vyměnit stávající střídač. To je už nákladnější změna, stejně jako případné navýšení kapacity bateriového úložiště, pokud potřebujete více energie večer nebo v noci.

Tým MyVolt vám pomůže změny navrhnout a doporučím vám i nejvhodnější variantu. Není to většinou ta nejdražší možná a vše vám spočítáme a vysvětlíme.

Podrobnější informace nám pomohou připravit pro vás přesnější nabídku. Například nám umožní lépe spočítat budoucí produkci vůči fotovoltaické elektrárny, určit maximální výkon s ohledem na vaši střechu nebo lépe predikovat spotřebu vaši domácnosti.

Mám podrobnější informace
1Kontaktní informace
2Upřesnění poptávky

Stránku pro vás připravujeme

Dní
Hodin
Minut
Vteřin

Již brzy se můžete těšit na první realistickou fotovoltaickou kalkulačku, která počítá předpokládanou spotřebu každou hodinu 365 dní v roce.

Střídač
Baterie

Garance dotace

Garantujeme získání maximální dotace dle podmínek programu Nová zelená úsporám až do výše 301.000 Kč. Veškerou administrativu zařídíme za vás.

Financování FVE

Pomůžeme vám získat financování na vaši novou fotovoltaiku až do výše 100% u některé z českých bank nebo stavebních spořitelen.

Naší doménou jsou fotovoltaiky – nikoli poskytování úvěrů. Proto hledáme variantu nejvýhodnější pro vás.

Esteticka

Naše fotovoltaické panely jsou nejen účinné, ale i estetické. Mají černý rám, který na střeše působí elegantně. Také pro kabely vedoucí ze střechy, najdeme nejvhodnější trasu tak, aby nejen bylo vše funkční, ale i aby nebylo nic vidět. 

Nulová administrativa

Pořízení a připojení fotovoltaiky znamená i nezbytně nutnou administrativu. Se vším vám poradíme a zařídíme tak, abyste se o nic nemuseli starat. Stačí nám od vás plná moc na konkrétní úkony.

Technologie do 2 týdnů

Instalaci panelů na střechu, natažení kabeláže a prvotní elektrikářské zapojení dokážeme realizovat do 2 týdnů.  Vše po dohodě s vámi tak, aby vám to maximálně vyhovovalo.

Vysvětlíme a poradíme

Prakticky vám vysvětlíme vše na co se k fotovoltaice zeptáte, řekneme sami vše, co byste měli vědět a navrhneme řešení, které bude nejvýhodnější pro vás – z pohledu např. výše dotace, spotřeby, ale i třeba budoucí ekonomiku.

Elektrorevize

Na celou instalaci provedeme elektrorevizi. Jednak pro váš klid, budete mít jistotu, že je vše správně a bezpečně zapojené, ale i pro případné budoucí pojištění fotovoltaiky nebo celé nemovitosti.  

Pojištění

Pomůžeme vám získat výhodné pojištění buď na samotnou fotovoltaiku nebo na celou nemovitost, u které je fotovoltaika namontována. Naše specialistka spolupracujeme s předními a spolehlivým českými společnostmi.

Jsme pojištěni

Instalace fotovoltaiky je spojena s řadou rizik – může např. prasknout taška na vaší střeše, atd. Jsme proto pojištěni do výše 15.000.000 Kč a adekvátní pojištěni vyžadujeme i od našich dodavatelů. Nemusíte se ničeho obávat.

Celá ČR

Je úplně jedno, kde se vaše nemovitost nachází. Fotovoltaiku vám naistalujeme kdekoli v ČR – doslova.

Střechám rozumíme

Náš tým instalující fotovoltaické panely na střechy má dostatečné zkušenosti, aby je dokázali nainstalovat na jakoukoli vhodnou střechu. A pokud vaše střecha vhodná není, tak vás na to upozorníme, abyy se předešlo škodám na nemovitosti.

Certifikovaní elektrikáři

Naši elektrikáři mají kvalifikaci na zapojování fotovoltaických elektráren i na úpravy odběrných míst pro případy, kdy odběrné místo neplní podmínky (starší instalace) distribuční společnosti pro zapojení fotovoltaiky do distribuční sítě.